30 Ocak 2014 Perşembe

Çocuklar ve tatil

Tatilin başlamasıyla beraber çocuklar tatili nasıl algılıyorlar? Her zamanki gibi gözlem ve deneme yanılma uygulamalarına göre tatil algısı çocuklarda farklılaşıyor.
Elbette, yan gelip yatsın, keyfine baksın! Diyorsanız tatilde vaktini nasıl dolduracağı ile ilgili düşünmeye gerek yok.
Çocuğumuzu ileride nasıl bir yetişkin olarak görmek istiyoruz? Sorumlu, mutlu bir yetişkin olmalarını hayal ediyorsak önemli noktaları belirlemek, çocuklarımızı hayata hazırlamamız noktasında çok kritiktir.
Tatilde çocuklarımızın tüm zamanlarını kendi isteklerine göre geçirmeleri, tüm gün TV ya da PC başında geçirmeleri onları hayata hazırlamaz. Bugünün deneyimleri geleceğin alışkanlıkları olacaktır.
3-4 ev içi sorumluluk (çiçekleri sulamak, bulaşık mk tezgaha gruplamak, yatağını düzeltmek, diş fırçalamak, her sabah spor yapmak vb )
3-4 istediği etkinlik (TV izlemek, dışarıda oyun oynamak, oyuncaklarla oyun, resim yapma vb )
1-2 kez öğrendiklerini tekrar etmek (yaş gr.na göre günde 15-30 dakika)
1-2 sürpriz etkinlik (ebeveyn gözetiminde deneyler yapmak, doğa gözlemine çıkmak, sinemaya gitmek, çocuk aktivitelerine katılmak, şehirden uzaklaşacağınız bir seyahate çıkmak vb.) 4 grupta şekillendireceğiniz basit bir tatil planı yapmak, hem sizi hem de çocuğunuzu rahatlatacaktır.
Zaten tatilde genelde yaptığımız bu etkinliklerin sayılarını değiştirdiğimizde, aklımıza geldikçe uygulamaya koyduğumuzda ya da bir etkinliği bir günde bitirmeye kalktığımızda ev içi gerginlikler daha sık yaşanır. En iyisi çocuklarınızla bu başlıklar üzerine konuşmak, bir tablo üzerinde kararlarınızı somutlaştırmaktır. Tabloyu uygulama sorumluluğu çocuğunuzdadır.
Geriye kalan zamanını, nasıl geçireceğini, tabloyu uygulama durumuna göre çocuğunuz belirlesin ki, bu da onun ödülü olsun.
Uyuma saatlerini büyüme hormonunun çalıştığı 23:00 – 02:00 arası derin uykuda olacağı şekilde ayarlamayı unutmayın. İyi tatiller…
                                                                                                  Hülya GÜREL
                                                                                    Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder