21 Nisan 2014 Pazartesi

Küçük Bilim İnsanları : Çocuklar

http://hulyagurel.simplesite.com.tr/316629096

Tüm çocukların titiz birer bilim adamı olduğunun farkında mısınız? Tıpkı bir bilim adamı gibi gözlem yapar, araştırır, denemeler yaparak sonuca ulaşır ve elde ettikleri davranışları, bir tez savunması gibi inatla, vazgeçmeden sürdürmeye devam ederler.

5 yaşındaki Esin her sabah çizgi film izliyordu. Annesi bu durumu normal karşılıyordu. Çocuğuna bu imkanı verirken, kendisine de nefes alacak bir zaman dilimi yaratmış oluyordu.

Çünkü biraz sonra evden çıkış savaşı başlayacaktı. Esin’i sürekli uyaracak, bir sabredecek, bir kızacak, bir gönlünü almaya, kızını evden mutlu uğurlamaya çalışacak ama defalarca Esin’e hadi demekten bunalım geçirecekti.

Kıyafetlerini getirecek, kızı beğenmeyecek, bir çorap için ya da etek giymek için annesine itiraz edecekti. Annesi de Esin’e istediği kıyafeti seçme şansını vermek isteyecek, aynı zamanda öğretmenin dediği gibi kıyafetlerini kızının kendisinin giymesi için fırsat verecek, bu arada zamanı yönetebilmek ve zamanında Esin’i evden çıkarabilmek için büyük gayret gösterecekti.

Minicik çocuğuyla mücadele edip, belki de kıyafetleri kendisi giydirip, çoğu zaman hüsrana uğrayıp, kızgınlık, bezginlik içinde çocuğunu, zamanında, servise bindirecekti.

Esin’in annesinin sınırları belirlemesi, sabahları yaşanan mücadeleyi neredeyse ortadan kaldıracaktır. Sınırları belirleyecek bir kural koymak: “Esin, sabah tv izleyebilirsin, ama hazırlanmaya başladığında Tv yi kapatacağız. Eğer çabuk hazırlanırsan servis gelinceye kadar TV’yi açabilirsin.” Tutarlı olmak: Esin itiraz etse de, bu kurala uyum sağlasa da kuralı devam ettirmek. Vazgeçmemek, kurala ara vermemek.

Esin, annesinin koyduğu bu kural karşısında ne yapacak? tabii ki küçük bir bilim insanı gibi araştırma yapacak. Annesinin sınırlarını zorlayacak, sonuçları gözlemleyecek, deneme-yanılmaları kullanarak kuralı bir uygulayıp, bir uygulamayacak.

İtiraz edecek, ağlayacak, annesine kötü bir anne olduğunu söyleyerek duygu sömürüsü yapacak ve annesinin tepkilerini gözlemleyecek. Annesi kurala sadık kalırsa, isteğine ulaşmak için TV kapalı iken hızlıca giyinip, TV izlemeye devam edecek. Annesi kuralı esnetirse, işine geldiği gibi hareket edecek.

Ayrıca, Esin bilim adamlarının kullandığı zaman içindeki etkileri gözlemlemeye devam edecek. Zaman geçtikçe kural annesi tarafından aynı şekilde uygulanacak mı? Eğer annesi tutarlı bir şekilde uygulamayı devam ettirirse, Esin de gözlemleri yönünde deneme-yanılmalara devam edecek, ulaştığı sonuca göre bir davranış geliştirecek.

Biz anneler olarak davranış mühendisleriyiz. Üstelik çocuklarımızı çok seviyor, mutsuz olmalarını istemiyoruz. Bilimsel araştırmalara göre sınırların belirlendiği bir evde çocuklar daha mutlu oluyorlar. Hayata daha iyi hazırlanıyorlar.

Davranış mühendisliğini bize çocuklarımız öğretiyorlar. Onların doğasını iyi gözlemler, çocuklarımıza sınırlar içerisinde özgürlük verirsek, dünyada bizden daha mutlusu olamaz. Siz ne dersiniz?

           Hülya GÜREL

Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder