21 Nisan 2014 Pazartesi

Özgüveni Desteklerken Ölçülü Davranış Kazandırabilmek

http://hulyagurel.simplesite.com.tr/316629089
     Zeka; çevreye uyumun göstergesidir. Sen bireysin, özelsin. Senin duygu ve düşüncelerin önemli. Senin yeteneklerini sayısız kurslarla, özel okullarla, özel öğretmenlerle sürekli geliştireceğim. Seni süpersonik bir çocuk olarak yetiştiriyorum. Başkalarının ne dediğine bakma. Kendi bildiğini yap! Dediğimizde toplumun temeline dinamit koyuyoruz demektir.

     İlerde elde edeceğimiz toplum, içi boş, bencil, sığ, ukala bireyler topluluğudur. Siz böyle bir toplulukta olmaktan, tavan yaptığınız ilgi ve yeteneklerinizle kendi kendinize takılmaktan ne kadar hoşlanırsınız? Yoksa tadına doyamadığınız farklı, küçük gruplarla birlikte varolmak, keşfedilip, keşfetmeyi mi tercih edersiniz?

     Lütfen moda davranış kalıplarına takılıp, çocuğunuzu mutsuzlukla donatmayın. Ona, ölçülü davranmayı verin. Aşağıdaki sohbeti kendi çocuğunuza uyarlayabilirsiniz.

     "Hayatımızda ait olduğumuz gruplar vardır. Bu gruplarda kabul görmek önemlidir. Eğer yeterince bilgili, dikkatli, hızlı, sabırlı ve güçlüysen o grupta istenen, özlenen kişi olabilirsin. Eğer sadece kendi isteklerine göre hareket ediyorsan, etrafındakileri önemsemiyorsan, o gruptaki insanlar, senin yaptıklarını ayıplarlar. (Başkaları tarafından ayıplanmak istediğimiz bir şey değildir.Bu çoğu zaman utanç vericidir.) Senin bu davranışlarına katlanmazlar. Sadece kendini düşünen, bencil birisini yanlarında istemezler. İstenmediğin bir ortamda sen de kalmak istemezsin. Bazen hoşumuza gitmese de, bulunduğumuz ortama göre yapmamız gerekenler vardır. Bunu çevremizi gözlemleyerek anlayabiliriz. Eğer o grubun özelliklerini gözlemleyip, keşfeder, buna göre hareket edersek, bizim için de o gruba uymak çok daha keyifli ve doyurucudur.

     Ailemiz küçük grubumuzdur. Başka hangi grupları sayabiliriz? Çocuğun örneklerini onayladıktan sonra bir otobüsteki insanlar, aynı yöne giden caddedeki taşıt ve yayalar, bir marketteki çalışanlar ve müşteriler, okulumuz, sınıfımız vb." örnekler ve beklenen davranışlar üzerinde konuşabilirsiniz.

     Hülya GÜREL

Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder